Низ цела Европа,800 милиони Европејци застапени во 47 земји-членки на Советот на Европа се охрабрени да учат повеќе јазици,на било која возраст ,во и надвор од училиштата.По иницијатива на Советот на Европа,Европскиот ден на јазиците се слави секоја година од 2001 година на 26ти Септември-заедно со европската комисија.