Deprecated: Hook jetpack_pre_connection_prompt_helpers is deprecated since version jetpack-13.2.0 with no alternative available. in /home/oouavrampisevski/public_html/wp-includes/functions.php on line 6078
OOУ,,Аврам Писевски" | ООУ „Аврам Писевски“

ДОБРЕ ДОЈДОВТЕ НА ВЕБ СТРАНАТА НА ООУ „АВРАМ ПИСЕВСКИ“

АКТИВНОСТИ

Денеска е Св. Кирил и Методиј- Денот на сесловенските просветители

Денеска е Св. Кирил и Методиј- Денот на сесловенските просветители

Денеска се празнува 24 Мај - Денот на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј, основачите на првата словенска азбука – глаголицата и основоположниците на словенската писменост. Учениците од нашето училиште под менторство наодделенските...

Oдбележување на 2ри Април, Меѓународниот Ден за подигање на свеста за лицата со Аутизам

Oдбележување на 2ри Април, Меѓународниот Ден за подигање на свеста за лицата со Аутизам

...и учениците од ООУ "Аврам Писевски", заедно со дефектологот Маријана и образовните асистенти Марија и Даниела испратија порака "да ги разбереме лицата со аутизам, прифатиме и да се најдеме на половина пат, за да создадеме поинклузивно општество." Сите заедно со...

Oдржување на работилница

Oдржување на работилница

Денес стручната служба (психолог Мери Синадиновска и дефектолог Маријана Грчевска Чадиковска) од нашето училиште ООУ,,Аврам Писевски'' одржаа работилница со учениците од 9а и 7а одделение,на тема "Врсничко насилство" ... на истата тема се гледаше видео и...

Десиминација на проектот „АРИСЕ“-поддржан од страна на НВО Чекор по чекор е Проект за намалување на нееднаквостите во образованието

Десиминација на проектот „АРИСЕ“-поддржан од страна на НВО Чекор по чекор е Проект за намалување на нееднаквостите во образованието

Десиминација на проектот „АРИСЕ“-поддржан од страна на НВО Чекор по чекор е Проект за намалување на нееднаквостите во образованието. Целта на овој проект е преку средби на наставници кои ќе ги пренесуваат своите вештини за критичко размислување и решавање...

Едукативно видео

Учениците од IX-a дизајнираа едукативно видео со цел информирање на соучениците од "Аврам Писевски" за важноста од превенција, рано откривање и лекување на ХИВ...

Посета на значајни градби и културни знаменитости во нашиот град

Посета на значајни градби и културни знаменитости во нашиот град

Денес учениците од IV одделение имаа посета на Спомен – куќата на Мајка Тереза, се запознаа со животот на Мајка Тереза и нејзината хуманост. Посетија значајни градби и културни знаменитости ( Камен мост, Скопско кале, Стара железничка станица, Холокаустот...

Час по природни науки на I-a

Час по природни науки на I-a

Час по природни науки,Живеалиште и полза од домашните животни,, Учење игра и забава,благодарност до љубезните и гостопримливи домаќините за...

8 ми Април -Меѓународен ден на ромите

8 ми Април -Меѓународен ден на ромите

8 ми Април Меѓународен Ден на Ромите,посветен на културата и традицијата.Овој ден го одбележавме во нашето училиште прикажувајќи дел од нивната...

Програма ,,РОДИТЕЛСТВО ЗА ЦЕЛОЖИВОТНО ЗДРАВЈЕ”

Програма ,,РОДИТЕЛСТВО ЗА ЦЕЛОЖИВОТНО ЗДРАВЈЕ”

Во нашето училиште започна реализација на Програмата ,,РОДИТЕЛСТВО ЗА ЦЕЛОЖИВОТНО ЗДРАВЈЕ" за родители на деца на возраст од 5-10 години - РЦЗ - ДЕЦА, поддржана од Општина Карпош. До сега реализирани се 2 од 5 те предвидени Сесии. Сесиите со родителите ги спроведуваат...

Работилница за 2 Април

Работилница за 2 Април

Преку работилница за поттикнување креативност, истрајност, соработка, комуникација, концентрација, самодоверба, социјални вештини дел од учениците од ООУ "Аврам Писевски" заедно со нивниот дефектолог Маријана Грчевска Чадиковска, го одбележаа 2ри Април - Меѓународниот...

Детска ликовна колонија св “Пантелејмон”, Горно Нерези

Детска ликовна колонија св “Пантелејмон”, Горно Нерези

На ден 28 и 29 септември се одржа 17-тата Детска ликовна колонија св "Пантелејмон", Горно Нерези во организација на Детскиот ликовен центар, а со поддршка на Општина Карпош. Во рамки на оваа културна манифестација, учествуваа ученици од десетте основни училишта на...

Среќен почеток за нашите ученици

Среќен почеток за нашите ученици

Почетокот на новата учебна година 2023/24  и приемот на првачињата во OOУ,,Аврам Писевски" беше одбележан со пригодна програма . Поздравно обраќање имаше директорот на училиштето Kристина Андриќ Стојановска , а потоа градоначалникот на општина Карпош Стевчо...

5 Maj Ден на Македонскиот јазик

5 Maj Ден на Македонскиот јазик

На денешен ден, 5 Мај, го одбележуваме Денот на македонскиот јазик, денот кога во 1945 г. е озаконета македонската азбука. Генезата на македонскиот писмен јазик ја следиме уште од првите црковнословенски ракописи од X-XI век, кога се појавуваат првите типично...

Одбележување на Денот на планетата Земја

Одбележување на Денот на планетата Земја

Целта на одбележувањето на „Денот на планетата Земја“ е да се подигне нивото на свесност кај нејзините жители за зачувување на животната средина, односно да укаже на загадувањето на воздухот и водата, радиоактивното зрачење, исцрпувањето на ненадоместливите енергенси...

На ден 24.4.2023 во нашето училиште ООУ,,  ,,Аврам Писевски,, библиотекарката Митрички Татјана во присуство на менторката Оливера Котева одржа работилница каде учениците имаа задача да ги средат лентите со реченици и карти од приказната,,Кога ќе пораснам,, по хронолошки ред на настаните.

На ден 24.4.2023 во нашето училиште ООУ,, ,,Аврам Писевски,, библиотекарката Митрички Татјана во присуство на менторката Оливера Котева одржа работилница каде учениците имаа задача да ги средат лентите со реченици и карти од приказната,,Кога ќе пораснам,, по хронолошки ред на настаните.

На ден 24.4.2023 во нашето училиште ООУ,, ,,Аврам Писевски,, библиотекарката Митрички Татјана во присуство на менторката Оливера Котева одржа работилница каде учениците имаа задача да ги средат лентите со реченици и карти од приказната,,Кога ќе пораснам,, по...

Работилница -Црвен Крст

Работилница -Црвен Крст

Денес во нашето училиште волонтери од Црвен крст-Карпош, одржаа предавање на тема " Хигиенизација" на учениците од I, II и III одделение. На предавањето тие ги запознаа учениците со работата на Црвен крст и важноста за одржување на личната хигиена и хигиена во...

Велигденски базар

Велигденски базар

На 11.4.2023 во нашето училиште се одржа Велигденски базар...Благодарност до родителите, учениците и наставниците за учеството. Честит Велигден!

Натпревар по англиски јазик

На регионалниот натпревар по англиски јазик што се одржа во Сабота, на 13 Април,ученичката Матеа Стамчевска од седмо одделение успеа да освои трето место.Горди сме на успесите на нашите...

Награда за Анастасија Велковска од IXa

Награда за Анастасија Велковска од IXa

На 16 Меѓународен ликовен натпревар во Словенија - Bodi umetnik на тема: "Igraj se z mano" Нашата ученичка Анастасија Велковска освои диплома за избрано дело од вкупно 4902 уметнички дела од 9...

Натпревар по Англиски јазик

Регионален натпревар по англиски јазик 📌На 08.04.2023 година се одржа регионалниот натпревар по англиски јазик организиран од ЕЛТАМ-МК. Учениците од нашето училиште ги постигнаа следните резултати. ⭐V одделение (ментор Љубица Манов) второ место - Аника Симоновска V-б...

Меѓународниот натпревар по странски јазици Willkommen 2023

Ученичките од IV одделение, Јована Стојановска и Ева Анастасијевска заедно со нивниот ментор Љубица Манов, учествуваа на Меѓународниот натпревар по странски јазици Willkommen 2023 и освоија одлични резултати во првиот круг од натпреварот по Англиски јазик. Ученичката...

Ликовен конкурс

🎨На државниот ликовен конкурс на тема: „Македонските раси на кучиња, најдрагите придружници на децата“ организиран од Кинолошки клуб „Македонски паничар“ Од нашето училиште прво место во категорија деветтодделенци освои Илија Блажевски...

Oпштински натпревар по англиски јазик

Општински натпревар по англиски јазик На 18.03.2023 година се одржа општинскиот натпревар по англиски јазик организиран од ЕЛТАМ-МК. Учениците од нашето училиште ги постигнаа следните резултати. V одделение (ментор Љубица Манов) второ место - Аника Симоновска V-б одд...

Eдуино-игратон

Eдуино-игратон

Учениците од II-б заедно со одделенскиот раководител Ангела Петров беа дел од првиот ЕДУИНО-ИГРАТОН. ЕДУИНО-игратонот беше осмислен како креативен предизвик за игра и учење преку седум селектирани активности и игри наменети за деца од 3 до 10-годишна...

Дабар натпревар наменет за информатика и сродните науки

Дабар натпревар наменет за информатика и сродните науки

Дабар е интернационален предизвик (еден вид натпревар), наменет за ученици од основните и средните училишта , кој има за цел да ја промовира информатиката и сродните науки. Истиот се организира во повеќе држави, и е еден од најпопуларните натпревари во...

Доделување на стипендии на 43-тиот роденден на Општина Карпош

Доделување на стипендии на 43-тиот роденден на Општина Карпош

ООУ"Аврам Писевски"- во очи на својот јубилеј 35 год, на 43-тиот роденденот на Општина Карпош, ја доби стипендијата за талентиран ученик-Марко Крстевски! Честитки! Сара нашата најталентирана на манифестацијата Карпош има талент го збогати роденденот на...

Oсвојување на фудбалскиот куп на Општина Карпош 2019 год

Oсвојување на фудбалскиот куп на Општина Карпош 2019 год

На ден 01.11.2019 година со почеток од 11:00 часот на игралиштето во СРЦ Влае се одигра финален натпревар од фудбалскиот куп на Општина Карпош помеѓу ООУ Аврам Писевски и ООУ Петар Поп Арсов. Во еден изедначен натпревар, но со максимално фер и коректна...

Стоматолошки преглед

Стоматолошки преглед

На 21.9.2023 Катедрата за детска и превентивна стоматологија при Стоматолошки факултет изведе стоматолошки преглед кај учениците од VII одделение,со цел проценка на нивото на кариес кај 12 годишни...

Конкурс за избор на првенец на генерација

Почитувани ученици-деветтооделенци во учебната 2022/23 година,ООУ,,Аврам Писевски" oбјавува конкурс за првенец на генерација за учебната 2022/23 година . На линкот можете да прочитате кои документи треба да ги...

7-ми Април Денот на здравјето

7-ми Април Денот на здравјето

Учениците од 9-а го одбележаа денот на здравјето 7Април , преку интерактивна работилница на тема " Двата пристапи за здравјето- современиот холистички пристап и традиционалниот медицински модел за...

Посета на Музејот на Македонската борба за самостојност

Посета на Музејот на Македонската борба за самостојност

Нашите ученици од 4, 8 и 9 одделение денес беа во организирана посета на Музејот на Македонската борба за самостојност во придружба на класните и одделенските раководители, како и наставникот по Историја од нашето училиште. Тие се запознаа со поставките на музејот кои...

“Читањето е супер моќ”

“Читањето е супер моќ”

Под мотото "Читањето е супер моќ" издавачката куќа Арсламина во соработка со Општина Карпош донораше детски сликовници,лектирни изданија и збирки во библиотеката во нашето училиште.Ви благодариме за...

ООУ „Аврам Писевски“

ООУ „Аврам Писевски“ има статус на самостојност од учебната 1985/1986 година и до денеска функционира како самостојно.

Местоположба

Општинското основно училиште „Аврам Писевски“, ја опфаќа територијата на населените места с.Бардовци и населбата Злокуќани.

Училишниот објект

Училишниот објект е од тврда градба, располага со училнички простор 2429 м2 , а училиштето располага со дворна површина од 7760 м2

Ученици

Во училиштето се воспитуваат и образуваат 243 ученици распоредени во 14 паралелки и дневен престој од прво до петто одделение

ЗА АВРАМ ПИСЕВСКИ

Аврам Писевски е роден на 21 јануари 1921 година во селото Галичник,со потекло од печалбарско семејство. Татко му Митре бил печалбар долги години во Лариса,соседна Грција,заедно со неговите два сина.Околу 1930 Митре решил да се врати во родната татковина.

Химна на ООУ,,Аврам Писевски”

КОРИСНИ ЛИНКОВИ

Директор Kристина Андриќ Стојановска